Oyun terapisi çocuklarla çalışırken kullanılan ekollerden biridir. Çocuklar konuşarak kendilerine ifade etmekte yetişkinler kadar iyi değildirler. Onların en sevdiği şey oyun oynamaktır. Bildikleri dilde oyundur aslında. Oyunda çocukların kelimeleri oyuncaklardır. Çocuklar arkadaşlarıyla ya da yetişkinlerle oynadıkları oyunlarda duygusal, sosyal ve bilişsel olarak gelişirler. Ancak oyun terapisindeki oyunlarla sosyal hayatında oynadığı oyunlar birbirinden farklıdır.
Oyun terapisi daha önce çocuğun girmediği, onun dünyasında olumlu ya da olumsuz anıların olmadığı yeni bir odadır. Bu odadaki oyuncaklar oyun terapisti tarafından belirlenen özel oyuncaklardır. Uzman akredite bir oyun terapisti çocukla güvenli bir bağ kurduktan sonra onunla oyunlar oynamaya başlar.
Çocuk için kurduğu bu güvenli ilişki sosyal hayatındaki ilişkilerden daha farklıdır. Bunu fark eden çocuk kendini güvende hisseder ve artık oyunlarına rahatça duygularını, düşüncelerini getirebilir. Çocuklar sembolik olarak duygularını, düşüncelerini oyuna getirdiklerinde kendilerini daha güvende hissederler. Çünkü böylelikle problemlerini dışsallaştırmış olurlar. Bu dışsallaştırılan sorunlar oyun terapisti ile birlikte çalışıldığında artık çocuk için yeni anlamlar kazanmaya başlar.
Yapılan araştırmalarda oyun oynamanın çocuğun beynindeki sinir hücrelerini uyardığı ve böylelikle beyin gelişimini desteklediği görülmüştür. ve bunun sonucu olarak da çocuğun hayatında artık duygusal ve davranışsal olarak yaşadığı problemler.
Oyun terapisi hangi çocuklar için uygundur?
Oyun terapisi genellikle 3-10 yaş aralığındaki çocuklar için uygundur. Ancak bazı özel durumlarda çocuğun ihtiyacına göre farklılıklar olabilir. 3 yaşından daha küçük çocuklarda ise ebeveynle birlikte yapılan filial oyun terapisi kullanılabilmektedir.
Oyun terapisi hangi durumlarda kullanılır?
Davranım Problemleri ( Vurma, atma, saldrıma, öfke sorunları vb.)
Korku ve kaygı temelli sorunlar
Bağlanma Problemleri
Uyku Problemleri
Yemek Problemleri
Tuvalet Problemleri
Yas ve Kayıp Durumları
Ebeveyn boşanması
Travmatik deneyimler( kaza, doğal afet, ameliyat vb.)
Çekingenlik
Kardeşler arası çatışma
Fizyolojik kökeni olmayan karın ağrısı , baş ağrısı vb.
Evlat edinme
Fobiler (kedi, örümce, uçak vb.)
Trikotillomani (saç/ kaş yolma)
Enürezis ve Enkoprezis ( alt ıslatma ve dışkı kaçırma)
Oyun terapisinin çeşitleri var mıdır?
Birçok farklı oyun terapisi çeşidi bulunmaktadır. Bunlar filial terapi, çocuk merkezli oyun terapisi, deneyimsel oyun terapisi, theraplay oyun terapisi, bilişsel davranışçı oyun terapisi, gelişimsel temas oyun terapisi ve analitik oyun terapisi şeklindedir. Çocukla çalışan uzman çocuğun ihtiyacına ve yaşadığı probleme karşı en uygun oyun terapisi ekolünü seçerek onunla çalışacaktır.